“Dietë juaj është një llogari bankare. Zgjedhje e mira ushqimore janë investime të mira” – Bethenny Frankel

Përveç shijes dhe ngjyrave të bukura që "llogaria bankare" mesdhetare (dieta mesdhetare) ka, ajo është gjithashtu një investim i madh për shëndetin tuaj.

Prej vitesh, dieta mesdhetare ka qenë e lidhur me sëmundje të ulët kardiovaskulare dhe diabet të vonuar dhe tani një studim i ri spanjoll botuar në JAMA Internal Medicine, përshkruan lidhjen midis kësaj diete dhe shëndetit të trurit.

Emilio Ros, mjek dhe profesor në “Institut d'Investigacions Biomediques Sunyer”, në Barcelonë, ​​së bashku me disa bashkautorë krahasuan një dietë mesdhetare që plotësohet me vaj ulliri ose arra me një dietë tjetër me yndyrë  të ulët të kontrolluar.

Perimet, bishtajoret, drithërat, vaji i ullirit që zëvendëson gjalpin dhe sidomos arrat duket të jenë çelësi i kësaj lidhje.

Përfitimi kryesor i dietës mesdhetare janë ushqime e pasura me antioksidantë, të cilat ndihmojnë parandalojnë qelizave tona të formojnë një lloj dëmtimi, të njohur si stresi oksidativ. Stresi oksidativ shkaktohet nga oksigjeni i dëmshëm që përmbahet  në molekula që mund të shpërbëhet nga antioksidantët e dietës së pasur mesdhetare.

Më konkretisht, hulumtime në Spanjë përfshinë në studim 447 të rriturit të moshuar, të shëndetshëm mendërisht  në rrezik të lartë kardiovaskular (223 ishin femra, mosha mesatare ishte gati 67 vjet).

Të gjithë vullnetarëve u është dhënë një vlerësim të neuropsikik në fillim të studimit. Më pas, pjesëmarrësit u ndanë në tri grupe: një dietë mesdhetare e plotësuar me një litër vaj ulliri ekstra të virgjër në javë (155 pjesëmarrës), një dietë mesdhetare e plotësuar me një grusht arra të përziera (30g) në ditë (147 pjesëmarrës), një dietë e ulët në yndyrë (145).

Për 4 vjet që zgjati studimi, pjesëmarrësit iu nënshtruan rregullisht testeve të ndryshme të funksionit njohës, për të shqyrtuar se si ky funksion ndryshon me kalimin e kohës. Ata matën gjëra të tilla si kujtesa, vëmendja, zgjidhja e problemeve dhe arsyetimi. Një total prej 334 pjesëmarrësish  përfunduan studimin, kështu që analizat ishin bazuar  vetëm në këta individë.

Në fund të hulumtimit, kishte 37 raste të dëmtimit  të aftësive njohëse: Nga këta 17 (13.4%) ndiqnin dietën mesdhetare plus grup vaj ulliri; tetë (7.1%) ndiqnin dietën mesdhetare plus një grusht arra; dhe 12 (12.6%) pjesëmarrës në grupin me yndyrë të ulët.

Krahasuar me grupin e kontrollit, kujtesa ishte dukshëm e përmirësuar në dietën mesdhetare plus arra.

"Rezultatet tona sugjerojnë se në një popullsi të vjetër, një dietë mesdhetare e shoqëruar me vaj ulliri ose arra mund t'i kundërvihet akteve të rënies së aftësive njohëse të lidhura me moshën. Mungesa e trajtimeve efektive për rënien e aftësive njohëse apo sëmundjeve të harresës vënë pikat në nevojën e strategjive parandaluese për vonesën e fillimit dhe / ose minimizimin e efekteve të këtyre kushteve shkatërruese. Rezultatet e pranishme me dietë mesdhetare janë inkurajuese, por hetimi i mëtejshëm duhet të vazhdojë ", përfundon studimi.

Referencat:

  • http://www.iflscience.com/brain/mediterranean-diet-may-slow-down-age-associated-cognitive-decline
  • http://www.scientificamerican.com/article/mediterranean-diet-with-olive-oil-nuts-linked-to-healthier-brain/
  • http://medicalxpress.com/news/2015-05-mediterranean-diet-olive-oil-nuts.html
  • http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/mediterranean-diets-are-better-for-your-brain–providing-you-eat-extra-virgin-olive-oil-and-nuts-with-it-study-suggests-10243725.html
  • http://www.medscape.com/viewarticle/844593

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.