Albanian

Covid-19: Vaksina e Universitetit te Oxford-it eshte shume efektive

Vaksina e koronavirusit e zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit ndalon 70% të njerëzve që shfaqin simptoma Covidi, kjo tregon një provë me efektshmëri të lart. Megjithatë, zgjidhja e Oxford është shumë më e lirë, dhe është më e lehtë për tu ruajtur dhe për tu marrë në çdo cep të botës, se sa dy të tjerë. Pra, ajo do të luajë një rol të rëndësishëm në trajtimin e pandemisë, nëse miratohet nga rregullatorët. Ekzistojnë gjithashtu të dhëna intriguese që sugjerojnë përsosjen e dozes e cila mund të rrisë mbrojtjen deri në 90%. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka porositur paraprakisht 100 milion doza të vaksinës së Oksfordit, mjaftueshëm për të imunizuar 50 milion njerëz.

Çfarë tregoi testimi? Më shumë se 20,000 vullnetarë u përfshinë, gjysma në Mbretërinë e Bashkuar, pjesa tjetër në Brazil. Ishin 30 raste të infektuarve me Covid në njerëz që kishin dy doza të vaksinës ,dhe 101 raste në njerëz që morën një injeksion te imituar. Studiuesit thanë se funksionon në 70% të mbrojtjes. Kur vullnetarëve u dhanë dy doza “të larta” mbrojtja ishte 62%, por kjo u rrit në 90% kur njerëzve iu dha një dozë “e ulët” e ndjekur nga një e lartë. Nuk është e qartë pse ekziston ky ndryshim. Ka pasur gjithashtu edhe nivele më të ulëta të infeksionit asimptomatike në grupin e dytë (ku njerëzve iu dha një dozë “e ulët” e ndjekur nga një e lartë) e cila do të thotë që ne mund të jetë në gjendje për të ndalur virusin dhe gjurmët e tij,”

Kur do të marret? Në Mbretërinë e Bashkuar ka katër milion doza të gatshme për të shkuar, me 96 milion të tjera që do të dorëzohen. Por asgjë nuk mund të ndodhë derisa vaksina të miratohet nga rregullatorët të cilët do të vlerësojnë sigurinë, efektivitetin e vaksinës dhe që ajo të prodhohet me standarde të larta. Ky proces do të ndodhë në javët e ardhshme. Sidoqoftë, Britania e Madhe është e gatshme të shtyp butonin për të shkuar në një fushatë të paparë të imunizimit masiv për njerzit e vegjël ose programet vjetore të gripit dhe të vaksinimit të fëmijëve. Personeli i shtëpive të kujdesit do të jenë të parët në radhë, të ndjekur nga punonjësit e kujdesit shëndetësor dhe të moshuarit mbi 80 vjeç. Plani është që më pas të punojmë me grupmoshat.

Si funksionon? Vaksina është një virus i ftohtë i zakonshëm i modifikuar gjenetikisht që përdoret për të infektuar shimpanzetë. Ajo eshte ndryshuar për të ndaluar atë cfare ka shkaktuar një infeksion te njerëzit dhe për të kryer projeksionet për një pjesë të koronavirusit , i njohur si proteina spike. Sapo këto struktura të jenë brenda trupit, ato fillojnë të prodhojnë proteinë spike të koronavirusit, të cilën sistemi imunitar e njeh si një kërcënim dhe përpiqet ta shtypë atë. Kur sistemi imunitar bie në kontakt me virusin e vërtetë, ai tani di se çfarë të bëjë.

Figura 1 tregon se si funksionon vaksina kunder Covid-19.
Figura eshte adoptuar nga BBC.

Si krahasohet vaskina e Universitetit te Oxfordit me vaksinen e Pfizer & BioNTech dhe Moderna? Pasi Pfizer dhe Moderna prodhuan të dy vaksinat që ofrojnë 95% mbrojtje nga Covid-19, një shifër prej 70% do të shihet nga disa si relativisht zhgënjyese. Sidoqoftë, gjithçka mbi 50% do të ishte konsideruar një triumf vetëm një muaj më parë dhe 70% është më mirë se prekja e gripit sezonal. Kjo është ende një vaksinë që mund të shpëtojë jetë nga Covid-19. Ai gjithashtu ka përparësi thelbësore që e bëjnë më të lehtë përdorimin. Mund të ruhet në temperaturën e frigoriferit, që do të thotë se mund të shpërndahet në çdo cep të botës, ndryshe nga vaksinat Pfizer / BioNTech dhe Moderna, të cilat duhet të ruhen në temperatura shumë më të ftohta. Partneri i prodhimit të Oxfordit, AstraZeneca, po përgatitet të bëjë tre miliardë doza në të gjithë botën. Vaksina e Oksfordit, me një çmim prej rreth £ 3, kushton gjithashtu shumë më pak se vaksinat e Pfizer (rreth 15 £) ose Moderna (25 £).

Çfarë ndryshimi do të sjellë kjo në jetën time? Një vaksinë është ajo që kemi kaluar vitin duke pritur dhe për çfarë bllokimet kanë blerë kohë për të. Sidoqoftë, prodhimi i mjaftueshëm i vaksinave dhe më pas imunizimi i dhjetëra miliona njerëzve në UK, dhe miliarda në të gjithë botën, është ende një sfidë gjigande. Jeta nuk do të kthehet në normalitet nesër, por situata mund të përmirësohet në mënyrë dramatike pasi ata që janë më në rrezik do të jenë mbrojtur.

Ky artikull është pronë e We Speak Science, një institucion jofitimprurës i bashkëthemeluar nga Dr. Detina Zalli dhe Dr. Argita Zalli. Artikulli eshte shkruar në bazë të informacioneve nga provat klinike të Universitetit të Oxfordit.

Related Articles

Back to top button

Important This site makes use of cookies which may contain tracking information about visitors. By continuing to browse this site you agree to our use of cookies.